Poslední články
Navigace
Toplist
Hiearchie článků
Moučníky z jedné mísy
Litý koláč klasický
300g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva (12 gramů)
140g cukru krupice nebo krystal
140 tuku (Hera)
¼ l mléka
2 vejce
ovoce
drobenka
Tuk rozpustíme, vmícháme mouku s práškem, cukr, vejce, mléko. Dobře promícháme a nalejeme na vymazaný a vysypaný plech nebo do pekáčku. Poklademe ovocem, posypeme drobenkou a dáme péct při cca 170 stupních do růžova.
Litý koláč s jogurtem
1 bílý jogurt
1 a půl kelímku od jogurtu polohrubé mouky
půl kelímku cukru krupice (krystal)
1 vejce
1 prášek do pečiva
ovoce
drobenka
Postup je stejný jako u předešlého receptu. Já osobně dělám dvojnásobnou dávku na jeden plech a prášek dávám jen jeden.
Olejový jogurtový koláč
2 hrnky polohrubé mouky
půl hrnku cukru krupice, krystal
půl hrnku oleje
1 bílý jogurt
1 vejce
1 prášek do pečiva
špetka soli
ovoce
drobenka
Postup je stejný jako u dvou předešlých receptů. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 35 minut.
Piškot Margot a další varianty
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
1 prášek do pečiva
2 vejce
1 kelímek smetany na šlehání
podle potřeby mléko
1 velká tyčinka Margot nebo mléčná, oříšková, či hořká čokoláda (100g)
Margotku nebo čokoládu hrubě nastrouháme, ze všeho umícháme husté, ale tekuté těsto. Upečeme ve střední troubě v pekáčku, po vychladnutí můžeme ještě polít čokoládovou polevou.
Jablečník – výborná šťavnatá buchta
240g polohrubé mouky
240g krystalového cukru
150g rozehřátého tuku
4 vejce
2 prášky do pečiva
1 vanilkový cukr
600g nastrouhaných jablek (může být sklenice sterilovaných, připravených na záviny)
1 lžička mleté skořice
dobré je přidat hrubě sekané vlašské nebo lískové ořechy
Mouku smícháme s práškem a cukrem, přidáme vše ostatní a dobře promícháme. Vylejeme na papírem vyložený plech nebo do pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě 30 až 40 minut při 180 stupních. Po vychladnutí můžeme polít čokoládovou polevou.
Kakaová rychlobuchta s polevou
4 vejce
1 Hera
2 hrnky cukru krystal
1 hrnek studené vody
3 lžíce kakaa
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Pozor, tady je nutno přesně dodržet pracovní postup! Heru rozpustíme, smícháme s cukrem, vodou a kakaem. Odlijeme jeden hrnek směsi stranou. Do zbylé směsi přidáme vejce, mouku s práškem a promícháme. Nalijeme na čistý, suchý plech (nevymazávat!) a pečeme jen 15 až 20 minut v horké troubě. Pak necháme na plechu chvíli zchladnout a přelijeme schovanou směsí v hrnečku = polevou. Krájet se musí na malé čtverečky, protože se dost drobí, ale je výborná.
Medová perníková buchta s kardamomem
500g medu
2 vejce
2 žloutky
60g cukru
500g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
20g mletého kardamomu
špetka mleté skořice (pokud nemáte kardamom, přidejte lžičku skořice, ale chuť a vůně budou jiné)
Med zahřejeme a smícháme s ostatními přísadami. Nalijeme na papírem vyložený plech, můžeme ještě posypat nahrubo sekanými ořechy nebo mandlemi. Pečeme v mírné troubě asi 30 minut. Můžeme pocákat čokoládovou polevou a podávat se šlehačkou.
Mramorová olejová bábovka
4 vejce
1 sklenička oleje
200g pískového cukru
300g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 lžíce kakaa
Vejce, cukr a olej 4 minuty šleháme. Mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr smícháme a po částech přidáváme do šlehače. Část hmoty nalejeme do vymazané a moukou vysypané formy, do zbytku přidáme kakao a nalijeme přes světlou hmotu. Pečeme pomalu při mírnější teplotě (cca 160 stupňů)
300g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva (12 gramů)
140g cukru krupice nebo krystal
140 tuku (Hera)
¼ l mléka
2 vejce
ovoce
drobenka
Tuk rozpustíme, vmícháme mouku s práškem, cukr, vejce, mléko. Dobře promícháme a nalejeme na vymazaný a vysypaný plech nebo do pekáčku. Poklademe ovocem, posypeme drobenkou a dáme péct při cca 170 stupních do růžova.
Litý koláč s jogurtem
1 bílý jogurt
1 a půl kelímku od jogurtu polohrubé mouky
půl kelímku cukru krupice (krystal)
1 vejce
1 prášek do pečiva
ovoce
drobenka
Postup je stejný jako u předešlého receptu. Já osobně dělám dvojnásobnou dávku na jeden plech a prášek dávám jen jeden.
Olejový jogurtový koláč
2 hrnky polohrubé mouky
půl hrnku cukru krupice, krystal
půl hrnku oleje
1 bílý jogurt
1 vejce
1 prášek do pečiva
špetka soli
ovoce
drobenka
Postup je stejný jako u dvou předešlých receptů. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 35 minut.
Piškot Margot a další varianty
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
1 prášek do pečiva
2 vejce
1 kelímek smetany na šlehání
podle potřeby mléko
1 velká tyčinka Margot nebo mléčná, oříšková, či hořká čokoláda (100g)
Margotku nebo čokoládu hrubě nastrouháme, ze všeho umícháme husté, ale tekuté těsto. Upečeme ve střední troubě v pekáčku, po vychladnutí můžeme ještě polít čokoládovou polevou.
Jablečník – výborná šťavnatá buchta
240g polohrubé mouky
240g krystalového cukru
150g rozehřátého tuku
4 vejce
2 prášky do pečiva
1 vanilkový cukr
600g nastrouhaných jablek (může být sklenice sterilovaných, připravených na záviny)
1 lžička mleté skořice
dobré je přidat hrubě sekané vlašské nebo lískové ořechy
Mouku smícháme s práškem a cukrem, přidáme vše ostatní a dobře promícháme. Vylejeme na papírem vyložený plech nebo do pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě 30 až 40 minut při 180 stupních. Po vychladnutí můžeme polít čokoládovou polevou.
Kakaová rychlobuchta s polevou
4 vejce
1 Hera
2 hrnky cukru krystal
1 hrnek studené vody
3 lžíce kakaa
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Pozor, tady je nutno přesně dodržet pracovní postup! Heru rozpustíme, smícháme s cukrem, vodou a kakaem. Odlijeme jeden hrnek směsi stranou. Do zbylé směsi přidáme vejce, mouku s práškem a promícháme. Nalijeme na čistý, suchý plech (nevymazávat!) a pečeme jen 15 až 20 minut v horké troubě. Pak necháme na plechu chvíli zchladnout a přelijeme schovanou směsí v hrnečku = polevou. Krájet se musí na malé čtverečky, protože se dost drobí, ale je výborná.
Medová perníková buchta s kardamomem
500g medu
2 vejce
2 žloutky
60g cukru
500g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
20g mletého kardamomu
špetka mleté skořice (pokud nemáte kardamom, přidejte lžičku skořice, ale chuť a vůně budou jiné)
Med zahřejeme a smícháme s ostatními přísadami. Nalijeme na papírem vyložený plech, můžeme ještě posypat nahrubo sekanými ořechy nebo mandlemi. Pečeme v mírné troubě asi 30 minut. Můžeme pocákat čokoládovou polevou a podávat se šlehačkou.
Mramorová olejová bábovka
4 vejce
1 sklenička oleje
200g pískového cukru
300g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 lžíce kakaa
Vejce, cukr a olej 4 minuty šleháme. Mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr smícháme a po částech přidáváme do šlehače. Část hmoty nalejeme do vymazané a moukou vysypané formy, do zbytku přidáme kakao a nalijeme přes světlou hmotu. Pečeme pomalu při mírnější teplotě (cca 160 stupňů)