Netradiční a luxusní modelované dorty a recepty

Hiearchie článků

Piškotová těsta

Jednoduché piškotové těsto bez tuku a prášku do pečiva
Piškotové těsto lze využít k výrobě rolád, dortů, sladkých chlebíčků, bublanin, bábovek, velikonočních beránků a například i lehkých skleněných koláčů.
Dříve bylo běžné, že hospodyňka několik desítek minut třela v míse žloutky s cukrem, poté několik minut šlehala bílky na sníh, takže vyrobit takový piškotový moučník bylo časově velice náročné. V dnešní době technických pomocníků je nadýchaný piškot otázkou několika minut, upečený je nejdéle do půl hodiny (podle druhu moučníku) a poté ho lze nechat poměrně rychle zchladnout, takže když vám zavolají známí, že se za hodinu zastaví u vás na návštěvě, můžete jim předložit čerstvou sladkou lahůdku.
Základní recept je na dortový korpus: 6 vajec, 240g hrubé mouky, 150g cukru krystal. Můžeme však tento základ různě obměňovat a podle toho mít i trochu jiný moučník. Místo hrubé mouky lze použít polohrubou ve stejném množství, místo části hrubé mouky můžeme přidat bramborový či kukuřičný škrob a to až do 10% celkového množství mouky, nebo ve stejném poměru kakao a budeme mít kakaový moučník. Můžeme udělat i „ošizený“ piškot, když vynecháme jedno vejce a místo něho dáme lžíci vody. Místo části cukru můžeme dát balíček vanilkového nebo skořicového a budeme mít zase jinou chuť. Na roládu nebo koláč do kulaté formy použijeme 3 vejce a přizpůsobíme množství ostatních ingrediencí.
A teď k samotné výrobě: Nejprve si dobře vymažeme a hrubou moukou vysypeme formu na pečení nebo dobře vyložíme pečicím papírem. Na roládu vyložíme plech pečicím papírem, který raději ještě vymažeme a vysypeme moukou. Oddělíme bílky a žloutky a navážíme nebo odměříme ostatní suroviny. Bílky ušleháme ve větší míse se špetkou soli na tuhý sníh. Nejlépe to jde ručním elektrickým šlehačem, ale můžeme použít i kuchyňský robot. Je důležité, aby nádoba, ve které bílky šleháme, byla naprosto suchá bez sebemenšího množství tuku nebo oleje. Také bílky nesmí obsahovat ani trochu žloutku, jinak by se sníh nepovedl. Ušlehaný sníh musí být tak tuhý, aby špičky na něm po vyjmutí metly zůstaly rovně stát, nešleháme však zbytečně dlouho, protože příliš tuhý sníh není žádoucí. Za stálého šlehání přisypeme část cukru a přidáme žloutky, případně vodu; poté zbytek cukru a nakonec jen rychle vešleháme nebo i vmícháme mouku, škrob či kakao. Těsto opatrně přelijeme do formy, povrch uhladíme a stěrkou navršíme směrem od středu k okraji. Při pečení se totiž zvyšuje hlavně uprostřed a vznikla by nám na moučníku boule. Dáme péci do středně vyhřáté plynové či elektrické trouby. Horkovzdušnou ani nemusíme předehřívat, nastavíme ji na 160 stupňů a zapneme spolu s vložením formy s těstem. Dortový korpus pečeme asi 30 minut, koláč asi 20 a roládu jen asi 5 minut.
Důležité je u větších moučníků asi prvních 10 minut neotevírat troubu, protože by do ní vnikl chlad zvenčí a těsto by kleslo! To by se pak dalo už jen vyhodit. Je-li moučník upečený poznáme buď tak, že do něho zapíchneme čistou špejli a pokud při vyjmutí zůstane čistá, je hotovo. Pokud na ní ulpí drobečky, bude moučník upečený již za několik málo minut, ale pokud je na ní ještě tekuté těsto, je pečení teprve uprostřed. Můžeme také zkusit prsty lehce promáčknout povrch pečeného těsta. Pokud je těsto pružné a pod kůrkou měkké, ještě není hotové. Pokud nám pod prsty lehce zapraská a zůstane promáčklé, je již upečené a můžeme je vyjmout z trouby. Hned opatrně vyklopíme z formy nejlépe na mřížku nebo na pečicí papír a necháme vychladnout. Můžeme přenést do chladné místnosti, třeba do sklepa, spíže nebo i na balkon a nechat zchladnout rychle. Roládu stáhneme i s papírem z plechu. Na stůl si položíme čistou navlhčenou utěrku a roládu na ni překlopíme. Papír ihned opatrně sejmeme a také velmi opatrně horkou roládu i s utěrkou stočíme do roličky. Takto necháme vychladnout a pak teprve plníme krémem. Pokud roládu budeme mazat džemem, půjde o velmi rychlý moučník. Horkou roládu na pečicím papíře hned lehce namažeme chuťově výraznou marmeládou a opatrně stočíme, přičemž sundáme papír. Necháme vychladnout stočenou.
Piškotové těsto lze podávat bez obav i jen samotné, například jako bábovku, není vždy nutné zdobit či ochucovat krémy, polevami a podobně.

Jednoduchá bábovka nebo buchta do pekáče
Připravíme si 6 vajec, 240g hrubé mouky (nebo 220g mouky a 20 g Solamylu, či kakaového prášku), 125g cukru krystal a 1 vanilkový cukr. Pečlivě vymažeme a hrubou moukou vysypeme formu. Předehřejeme troubu na cca 160 až 180 stupňů, horkovzdušnou nemusíme předehřívat.
Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vložíme do skleničky a zakápneme studenou vodou (asi 1 lžičku). Bílky vložíme do větší nádoby na šlehání, přidáme špetku soli a ušleháme tuhý sníh. Nejlépe se nám to podaří ručním elektrickým šlehačem, ale můžeme použít i robota nebo ruční šlehač. Když je sníh tuhý, přidáme do něho vanilkový cukr a dále šleháme. Po rozmíchání cukru vlijeme žloutky s vodou a opět rozšleháme. Do světle žluté hmoty přidáme cukr, dále přisypáváme mouku a rychle zašleháváme, a nakonec Solamyl nebo kakao. Nadýchanou směs ihned zlehka vlijeme do formy a vložíme do trouby. Pečeme cca 25minut (každá trouba je jiná, proto musíte těsto hlídat). Hotový moučník vyklopíme a necháme zchladnout. Můžeme jej podávat samotný nebo polít čokoládovou polevou a posypat sekanými oříšky nebo kokosem, ozdobit šlehačkou. Už před pečením můžeme do ušlehaného těsta lehce vmíchat sekané oříšky nebo strouhanou čokoládu, nebo i jahody, mandarinky z kompotu, vypeckované višně, sušené ovoce, a budeme mít luxusnější moučník.
Dortový korpus z piškotu
Potřebujeme 6 vajec, 240g hrubé mouky (zde ji ničím nenahrazujeme), 125g cukru krystal (nebo krupice), 1 vanilkový cukr a lžičku strouhané citronové kůry. Pokud chceme dělat tmavý dort, dáme 220g mouky a 30g tmavého kakaa. Vymažeme a dobře vysypeme dortovou formu, předehřejeme troubu.
Bílky se špetkou soli ušleháme do tuha, zašleháme vanilkový cukr, samotné žloutky a nakonec přidáváme cukr, mouku a citronovou kůru, která může být i sušená.
Těsto vložíme do formy a přihrneme k okrajům, aby uprostřed vznikla proláklina, jinak bychom po upečení měli uprostřed korpusu bouli. Dáme ihned péci a pečeme pomalu, raději trochu déle při nižší teplotě (cca 35min při 160 stupních, ale opět pozor – každá trouba peče jinak). Upečený korpus vyklopíme nejlépe na mřížku nebo aspoň na pečicí papír a dáme pomalu vychladnout. Dortový korpus bychom měli upéci jeden den před samotnou výrobou dortu, protože čerstvý se špatně krájí a maže. Druhý den opatrně korpus prokrojíme nejméně jednou, ale podle výšky těsta i dvakrát nebo třikrát. Nejlépe nám k tomu poslouží dlouhý pilkový nůž určený speciálně na dorty. Spodní placku pomažeme dle fantazie a chuti, krémem nebo šlehačkou nešetříme a dáváme pozor, aby byla vrstva všude stejně vysoká. Někdo ještě před krémem placku tence pomaže dobrým džemem. Přiklopíme druhou plackou a celý korpus zvenčí pomažeme. Potom můžeme dort dozdobit dle fantazie - např. krémovými pusinkami, mletými či celými oříšky, čokoládou, ovocem, kokosem, instantním kakaem, cukrovým zdobením, perličkami a nebo i čerstvými květinami. Můžeme jej samozřejmě i potáhnout marcipánem či jinou potahovací hmotou. Po dokončení dort uložíme do chladu, lépe v plastovém obalu na dorty, aby nenasál okolní pachy, a necháme aspoň hodinu odpočinout než budeme podávat.
Skleněný koláč – lahůdka pro každou příležitostFoto viz LinkTento efektní koláč nejenže se povede i začátečníkům, vypadá na pohled velmi lákavě, ale je to i velice chutný a lehoučký moučník, který chutná výborně i bez krému. Potřebovat budete nízkou koláčovou formu nebo i dortovou formu, 3 vejce, 100g hrubé mouky, 20g Solamylu, 1 vanilkový cukr a 50g cukru krystal nebo krupice. Na ozdobu různé čerstvé, kompotované i mražené ovoce (banán, kivi, jahody, maliny, broskve, meruňky, hroznové víno, rybíz, borůvky, meruňky, ananas – zkrátka co máte doma nebo na co máte chuť). Může to být i jen jeden druh ovoce, ale lépe vypadá koláč barevný. Nesmíme zapomenout na bezbarvou dortovou želatinu v prášku a 2 lžíce cukru.
Nejprve si vymažeme a vysypeme formu, oddělíme žloutky a bílky. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuha, dále šleháme a přidáme vanilkový cukr, pak žloutky a nakonec jen krátce zašleháme mouku se škrobem. Nadýchané krémové těsto zlehka nalijeme do formy, uhladíme povrch a dáme péci asi na 15 minut do trouby při střední teplotě. Upečený vyklopíme buď na mřížku nebo rovnou na tác, na kterém koláč budeme podávat a dáme vychladit. Mezitím si připravíme ovoce. Oloupeme co je potřeba a nakrájíme na plátky, jahody na půlky, z broskvových půlek můžeme udělat vějířky, rybíz, víno, borůvky a maliny necháme vcelku. Mražené ovoce předem nerozmrazujeme.
Vychladlý koláčový korpus můžeme nejprve namazat šlehačkou nebo vanilkovým krémem, ale můžeme jej klidně nechat i bez krému. Po celé ploše koláče ozdobně rozložíme ovoce. Inspirací vám mohou být fotografie zde ve fotogalerii. Tip: Začneme od vnějšího okraje, kde kolem dokola naskládáme kolečka banánů, která zčásti překrýváme jedno druhým. Druhý kruh směrem dovnitř naskládáme z plátků kivi. Ke středu uděláme věneček z půlek jahod a doprostřed dáme půlku meruňky.
Připravený koláč polijeme tenkou vrstvou želatiny. Tu připravíme tak, že do malého kastrůlku nalijeme ¼ l tekutiny. Může to být jen voda nebo šťáva z kompotu nebo i směs vody se šťávou. Přidáme cukr a práškovou želatinu. Pokud budeme dělat koláč třeba jen s jahodami, malinami a červeným rybízem, můžeme si připravit červenou dortovou želatinu, na barevné ovoce vždy jen bezbarvou. Směs za studena dobře rozmícháme a poté vyrobíme podle návodu na sáčku. Necháme jen velmi krátce zchladnout a horkou želatinu přeléváme pomocí polévkové lžíce přes všechno ovoce. Za malý okamžik želatina na koláči ztuhne a udělá jakoby skleněný povrch. Proto tedy „Skleněný koláč“. Moučník můžeme podávat prakticky ihned, ale můžeme si jej připravit i den předem a uchovat v chladničce. Při podávání můžeme koláč po okraji ozdobit šlehačkou.
Sladké obložené chlebíčky
Základ na chlebíčky budeme péci ve formě na srnčí hřbet. Nemáte-li ji, můžete použít i formu na biskupský chlebíček, ale není to úplně ono. Je lépe si piškot upéci den předem a nechat v chladu odpočinout, bude se lépe krájet. Připravíme si 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 50g cukru krystal, 120g hrubé mouky. Dále budeme potřebovat 2 šlehačky a 2 ztužovače nebo 1 dávku vanilkového či oříškového krému a 1 šlehačku se ztužovačem. Kromě toho ještě meruňkový či broskvový kompot, jahody a banány (nebo i jiné ovoce dle vaší chuti). Pokud máme možnost, vhodnou ozdobou jsou i čerstvé lístky máty nebo meduňky.
Piškotové těsto připravíme stejně jako v předešlém receptu, opatrně nalijeme do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet. V tomto případě však těsto nehrneme od středu k okrajům, protože zde je žádoucí, aby nám při pečení uprostřed hodně vyběhlo. Upečeme ve středně horké troubě asi za 15 minut a vyklopíme na mřížku. Necháme dobře vychladnout a potom podle naznačení formy nakrájíme na plátky cca 1 cm silné. Vždy jeden plátek namažeme krémem, přiložíme druhým a ozdobíme šlehačkou, ovocem a lístky máty nebo meduňky. Raději ihned podáváme nebo uchováme po krátkou dobu v chladničce, ale přiklopené. Můžeme také dělat menší chlebíčky jen z jednoho plátku, který potřeme silně šlehačkou a bohatě ozdobíme ovocem. Podle chuti můžeme přizdobit i strouhanou čokoládou.
Rychlé piškotové rolády
Roláda není sice úplně jednoduchá, je však dílem okamžiku a stojí za to ji vyzkoušet. Nejprve vypláchneme pečičí plech studenou vodou, ihned do něho vložíme arch pečicího papíru, který navíc ještě tence vymažeme tukem a vysypeme moukou. Připravíme si 3 vejce, 150g cukru krystal, 100g hrubé mouky a 20g škrobu nebo tmavého kakaového prášku. Na náplň dávku krému dle chuti nebo šlehačku se ztužovačem, případně čokoládu, oříšky nebo ovoce. Pokud budeme dělat rychlou roládu, můžeme ji namazat jen dobrým džemem. Ušleháme piškotové těsto, které rovnoměrně rozlijeme na pečicí papír na plechu a povrch uhladíme stěrkou. Pečeme rychle asi 5 až 10 minut. Je-li těsto hotové zkoušíme raději lehkým smáčknutím prsty než pícháním špejlí, abychom roládu nepotrhali.
Na stůl nebo vál si připravíme čistou vlhkou utěrku. Hotovou roládu na ni z plechu překlopíme a opatrně sejmeme pečicí papír. Potom těsto i s utěrkou srolujeme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém nebo šlehačku, můžeme i na drobno nakrájené ovoce, oříšky nebo nastrouhanou čokoládu. Vychladlou roládu opatrně rozbalíme a silně natřeme náplní, případně posypeme ovocem, oříšky nebo čokoládou. Potom definitivně srolujeme už bez utěrky a můžeme zvnějšku polít čokoládou nebo ozdobit krémem či šlehačkou. Dáme vychladit a před podáváním nakrájíme na cca 1 cm silné plátky. Krajní plátky hostům nepodáváme, protože nejsou pěkné a mají většinou křupavý okraj.
Ještě rychleji připravíme roládu tak, že horkou stáhneme z plechu a na pečicím papíru tence namažeme marmeládou, která nesmí být příliš tuhá, abychom při mazání roládu nepotrhali. Namazanou opatrně svineme, přitom sloupáváme papír. Svinutou roládu zabalíme do papíru, na kterém se pekla a necháme vychladnout. Tak dobře udrží tvar. Pak nakrájíme na plátky. Tip: Horkou roládu můžeme namazat dobrými švestkovými povidly a vychladlou potom ozdobit sladkou šlehačkou, do které přidáme trošku skořice.
Mramorové piškotové těsto podle Dáši
250 g hladké mouky
necelý prášek do pečiva
4 vejce
dvakrát 120 g moučkového cukru
150 ml oleje
100 ml horké vody
cca dvě lžíce tmavého kakaa
V jedné míse ušleháme se 120 g moučkového cukru bílky na sníh. Ve druhé míse ušleháme se 120 g moučkového cukru žloutky na krém, postupně do této hmoty zašleháváme olej, vodu a mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Třetinu těsta odebereme, vložíme zpět do mísy, v níž jsme šlehali šníh a přimícháme kakao. Do připravené dortové formy dáme na dno doprostřed 1 lžíci tmavého těsta. Na ně vložíme dvě lžíce světlého těsta, na to opět jednu lžíci tmavého a na to opět dvě světlého. Takto to střídáme do vypotřebování těsta. Těsto se samo rozleje a vytvoří se krásný mramorový efekt. Pečeme velice pomalu, tak 150 stupňů asi půl až třičtvrtě hodiny - záleží na troubě. Párátkem zjistíme, kdy je korpus upečený. Dobré je nechat ho 1 den vychladnout a odpočinout před plněním a zdobením. Nemusí se samozřejmě dělat mramorový, může být i jen světlý nebo jen tmavý. Je vynikající!
Piškot z celých vajec podle Libuše I tohle se může mramorovat

5 celých vajec
30dkg cukru krupice(stačí 250g)
32 dkg pohr.mouky
cca 1,8 dcl oleje
cca 1,8 dcl teplé vody
1 prdopeč
Vejce ušleháme do pěny, přidáme olej a potom teplou vodu. Potom zašleháme cukr a nakonec mouku s práškem do pečiva. Šleháme déle, toto těsto je dobré prošlehat mnohem víc než lehoučký piškot. Pečeme raději pomalu při cca 150 stupních. Tohle těsto lze použít i třeba na řezy nebo bábovku. Je velmi chutné. Na dort je lepší nechat korpus odpočinout do druhého dne.
Vygenerované za: 0.15 sekund
4,414,258 návštěv