Netradiční a luxusní modelované dorty a recepty

Hiearchie článků

Tvarohové těsto

Tvaroh je velice zajímavá potravina. Můj mladší syn například tvaroh zásadně nejí. Alespoň tak to tvrdí, když vidí třeba kynuté koláčky s tvarohem. Já z tvarohem pracuji velice často a pokud můj syn neví co přesně jí, tvaroh mu vůbec nevadí. Naším nejoblíbenějším moučníkem jsou bezesporu Bulíci - můj originální recept. Bulíky ode mě jedly doslova stovky lidí, protože jsem je pekla už na mnohé velké oslavy i svatby. Mnozí si vyžádali recept, třeba se bude hodit i vám.

Bulíci (tvarohoví šnečci s povidly) Fotopostup najdete v Link
250g netučného tvarohu
250g margarínu (Hery)
300g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva nebo i kypřícího prášku do perníku, je to možná ještě chutnější
½ vanilkového cukru
švestková povidla (nejlepší je pravý slovenský lekvár)
¼ litrový hrnek moučkového cukru
1 lžička skořice
rum (asi 1-2 dcl)

Změklý margarín s tvarohem promícháme s moukou, práškem do pečiva a vanilkovým cukrem, když ještě lepí nepřidáváme mouku, Bulíci by pak nebyli chutní. V mikroténu dáme aspoň na půl hodiny do chladu nebo i přes noc. Pak rozdělíme na dva díly. Každý vyválíme na plát asi jako plech velký, pokud chceme mít Bulíky větší. Pokud chceme více malých Bulíků, vyválíme těsto na užší a delší obdélník. Po celé ploše tence, ale rovnoměrně pomažeme povidly. Stočíme do dlouhé rolády a ostrým nožem, který občas opláchneme studenou vodou krájíme kolečka asi 1cm silná. Rozložíme je na pečicí papír na plechu dále od sebe, protože nabudou. Dáme péci do středně horké trouby a pečeme do světle růžova. Pečeme nejlépe jen po jednom plechu, abychom je stihli ozdobit polevou. Mezitím si připravíme polevu. Do hrnku s moučkovým cukrem přidáme skořici a trošku rumu. Mícháme a podle potřeby přidáme rum, aby poleva byla hladká a ani ne příliš řídká, to by stékala z koleček, ale zase ne moc hustá, to by pak nebyl vidět dvoubarevný vzor. Jakmile jsou Bulíci upečení, vyndáme je z trouby a hned na plechu poléváme lžičkou polevou, aby rychle na horkém pečivu zaschla. Vychladlí jsou nejlepší čerství, ale vydrží v chladu několik dní, pokud je vůbec možné je hned nesníst.
Stává se, že jsou povidla příliš tuhá, zvláště od českých výrobců. Doporučuji koupit raději slovenský lekvár, pokud seženete. Nebo dejte tuhá povidla do kastrůlku, mírně zahřívejte a přilijte trošku rumu. Míchejte, ať se nepřipálí a promíchají s rumem, pak jsou řidší a jdou krásně mazat i po vychladnutí na syrové těsto.

Slané krekry z tvarohu nebo brambor
250g hladké mouky
250g netučného tvarohu (nebo 250g ve slupce vařených studených brambor )
250g másla nebo margarínu (já dávám Heru)
špetka prášku do pečiva
sůl a koření dle chuti – pepř, pálivá paprika, směs (adžika, provensálské, indické, grilovací, gyros…)
1 vejce na pomazání

Tvaroh smícháme se změklým tukem a moukou s práškem, osolíme, okořeníme a uděláme kouli, která nejspíš ještě lepí, ale mouku už nepřidáváme, tím se těsto zkazilo a krekry by nebyly tak dobré. Dáme do mikroténu a do chladničky asi na půl hodiny. Pak na pomoučněném vále vyválíme asi na 3mm a vykrajujeme kolečka, nebo nakrájíme rádýlkem na obdélníčky. Na plechu potřeme rozšlehaným vejcem a ještě můžeme posypat mákem, kmínem nebo semínky lnu či sezamu. Pečeme opatrně, je rychle hotové a připaluje se. Když nechceme nedáváme do těsta prášek do pečiva vůbec, jde to i bez něho. Místo tvarohu můžeme použít vařené studené brambory, které nastrouháme najemno. Krekry budou stejně chutné.

Základní tvarohové těsto na různé moučníky
1 netučný měkký tvaroh (250 g, v papíru nebo ve vaničce, ne tvaroh na pečení)
1 kostka másla nebo Hery
300 g polohrubé mouky
půl prášku do pečiva
špetka soli
Studenýma rukama rychle vypracujeme těsto. Mouku už nepřidáváme, zabalíme do mikroténu a dáme alespoň na půl hodiny odpočinout do chladu. Těsto lze připravit i tři až čtyři dny dopředu a nechat v ledničce dobře zabalené.
Z tohoto těsta můžeme péci různé moučníky:
Závin
Těsto rozdělíme na čtyři díly. Každý rozválíme na obdélník, posypeme jemnou strouhankou a naplníme strouhanými jablky s cukrem a skořicí. Zabalíme, můžeme podle chuti potřít rozšlehaným vejsem a upečeme. Závin je podobný závinům z lístkového těsta.
Šátečky, taštičky
Těsto rozválíme a rádýlkem nakrájíme čtverečky o velikosti cca 6 cm. Doprostřed každého dáme kopeček pikantní tužší zavařeniny a buď přehneme, aby vznikly trojúhelníčky nebo spojíme čtyři růžky těsta do psaníčka. Vidličkou přimáčkneme okraje, aby džem při pečení nevytekl a potřeme zvenku rozšlehaným vejcem. Po upečení ještě horké cukrujeme.
Minikoláčky
Z těsta odkrajujeme malé kousky a vyvalujeme kuličky o průměru cca 2 cm. Na pečicím papírem vystlaném plechu do kuliček vytlačíme malé otvory obráceným koncem vařečky nebo i malíčkem. Do vzniklé jamky vložíme kousíček tužšího červeného džemu a upečeme do růžova. Ihned po upečení obalujeme v moučkovém cukru.
Slané sýrové krekry
Těsto rozválíme na sílu cca 3 mm, pomažeme rozšlehaným vejcem, hustě posypeme strouhaným sýrem, trošku osolíme, rádýlkem nakrájíme na čtverečky, obdélníčky nebo tyčinky a prudce upečeme do růžova.
Vygenerované za: 0.10 sekund
4,414,263 návštěv