Netradiční a luxusní modelované dorty a recepty

Hiearchie článků

Chleba a pe?ivo

CHLEBA, VEKA, PEČIVO
2 a půl hrnku hladké mouky (dávám půl na půl hladkou s celozrnnou žitnou, ale můžete kombinovat v různém poměru nebo i dát jen žitnou, nebo jen bílou hladkou, nebo i jiné druhy, jak je libo)
1 a půl hrnku teplé vody
3 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla či tuku
půl kostky (asi 20g) droždí (já osobně dávám vždycky raději víc, třeba i celou kostku)
2 lžičky soli
dle chuti kmín, sezam, slunečnice, lněné semínko, mák, (ale třeba i rozsekané ořechy, mandle, nebo dokonce na kousky
nakrájené uzené či šunku, nasekanou zelenou petrželku, nadrobno nakrájený pórek, nebo do zlatova osmaženou cibulku, nejlépe na sádle – v tomto případě nedáváme do těsta olej či tuk)
1 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany, nebo kousek vařeného nastrouhaného bramboru (díky tomu zůstane pečivo vláčnější i dalších pár dní)

Příprava - vypracujeme ze všeho těsto, nemusíme dělat kvásek, teplá voda droždí "rozhýbá". Vytvoříme buď šišku chleba nebo dvě podlouhlé veky nebo malé dalamánky, položíme na suchý, moukou vysypaný plech a dáme do vlažné trouby (vyhřát asi na 50 až 70 stupňů, pak vypnout). Vykyne asi za 20 minut, musíme to hlídat, jde to rychle a když překyne, rozlije se po plechu a místo chleba máme placku. Vykynutou šišku (nebo i dalamánky a veky)  nařízneme, aby nepraskla, potřeme mírně osolenou vodou a dáme péci. Nejprve na 200 stupňů asi 5 minut a potom teplotu zmírníme na 160-170 st. Celkem pečeme asi 25 až 30 minut, nebo i jinak podle velikosti pečiva a podle naší trouby. Toto pečivo můžeme i mrazit.

DOMÁCÍ CHLÉB HRNÍČKOVÝ
5 hrnků hladké mouky
2 hrnky vlažné vody
3 lžíce vlažného mléka
1 kostka droždí
2 lžičky soli
1-2 lžičky tymiánu
1-2 lžičky kmínu
špetka cukru, troška octa s vodou na potření chlebů, mouka na posypání plechu
Připravíme kvásek z mléka, cukru, 1 lžíce mouky a rozdrobeného droždí. V míse promísíme mouku, tymián, sůl, kmín.
Vykynutý kvásek přidáme spolu s vlažnou vodou, vymícháme těsto a necháme je v teple kynout asi hodinu. Z tohoto těsta pak vytvarujeme dvě šišky chleba, položíme je na plech hustě posypaný moukou a necháme ještě dokynout. Rozpálíme troubu na vysokou teplotu. Před vložením chlebů do trouby je potřeme octovou vodou a prudce zapečeme asi 5 minut. Pak snížíme teplotu na střední a dopékáme asi půl až třičtvrtě hodiny. Během pečení chleby ještě několikrát potřeme octovou vodou.

BÍLÝ CHLEBA (NEJEN) Z DOMÁCÍ PEKÁRNY
390 ml jemně vlažné vody
1 lžíce oleje
500 g hladké mouky (lze ovšem i zkombinovat více druhů, chleba pak podle druhu nemusí být bílý)
1 kostka (42 g) čerstvého droždí nebo celý sáček sušeného
půl lžičky cukru krupice
1 lžička soli
(můžete přidat i sezamové semínko nebo třeba kmín - podle chuti)

Pokud chcete péci v domácí pekárně, vložte do ní nejprve tekuté složky a na ně suché. Droždí nahoru doprostřed mouky a posyte je cukrem. Sůl a semínka dejte k okraji mimo droždí. Zapněte program Klasik (nebo nejběžnější program na vaší pekárně). Pokud pečete v troubě, zpracujte z ingrediencí těsto bez předem připraveného kvásku a nechte asi půl až třičtvrtě hodiny kynout v teple. Poté vytvořte šišku a dejte péci. Prvních 10 minut na vyšší teplotu cca 200 stupňů, aby se vytvořila kůrka a dále pak na cca 160 stupňů asi 25 minut (doba pečení záleží i na velikosti šišky)

CHLEBOVÉ PLACKY
(větší množství asi pro 6 osob)
750g mouky (bílá polohrubá, celozrnná žitná, pšeničná i třeba špaldová - namíchat dle libosti)
20g droždí (půl kostky)
1 lžíce cukru (do droždí)
1/8 l mléka
175g bílého jogurtu
2 vejce
!!! 60g měkkého másla na potření - ne do těsta !!!
trošku soli
sezamové či lněné semínko, kmín, slunečnice i sekané vlašské ořechy atd.

Příprava - tady už musíme udělat kvásek z mléka, cukru a droždí. Necháme vzejít a potom teprve přidáme do mouky, dáme i další ingredience a vypracujeme těsto. Můžeme je nechat pomalu kynout přes noc v chladničce, ale to musí být dobře zabalené v mikroténu, aby neoschlo. Ráno z něho upečeme čerstvé placky. Nebo je dáme vykynout hned do vlažné trouby (asi 50 stupňů). Z vykynutého těsta vytvoříme 6 nebo i až 10 koulí, které prsty roztlačíme na placky, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme semínky a postupně upečeme. Jsou nejlepší úplně čerstvé, ještě teplé, to jsou opravdu vynikající. Dlouho je neskladujeme, druhý den už nejsou tak chutné. Ani bych je nemrazila. Podáváme je k masu, salátu a podobně, na namazání třeba máslem se moc nehodí.

JINÉ CHLEBOVÉ PLACKY
380 ml teplé vody
2 lžíce oleje
500 ml hladké mouky (nebo kombinace bílé a celozrnné mouky)
42 g čerstvého droždí nebo 1 balíček sušeného
půl lžičky cukru
1 lžička soli

Těsto můžeme nechat uhníst a vykynout v domácí pekárně v programu "příprava těsta" nebo zaděláme klasicky ručně. Z vykynutého těsta odebíráme kusy těsta ve velikosti zaťaté pěsti, na pečicím papíře na plechu ručně modelujeme placky silné jen asi 3 mm. Placky mohou být v některých částech silnější a jinde zase slabší, není nutno je vyvalovat válečkem. Potřeme je na povrchu lehce osolenou vodou a dáme péci do horké trouby. Od pečení neodcházíme, placky jsou brzy hotové. Jsou výborné teplé jako příloha k různým gulášům. Jsou dobré i studené a dokonce druhý den po upečení jsou stále ještě vláčné.
Vygenerované za: 0.12 sekund
4,212,516 návštěv