Netradiční a luxusní modelované dorty a recepty

Hiearchie článků

Muffinky

Něco jsem vyzkoušela sama, něco sebrala z Netu nebo i od jiných domácích i profi pekařek a pekařů. Tímto děkuji všem autorkám i autorům dobrých muffinkových receptů za inspiraci.

Formy na muffinky už mám několik let. Koupila jsem si 2 v IKEA za velice rozumnou cenu. Peču v nich ráda a často. Došla jsem ke zkušenosti, že moji tři chlapi snědí daleko raději několik muffinek v papírových košíčcích, než pár nakrájených kousků buchty ze stejného těsta. Také jsem si odzkoušela, že muffinky lze dělat z mnoha receptů na lité buchty a koláče. Dělala jsem třeba i makové muffinky z těsta na klasický olejový makovec. „Ortodoxní muffinista“ jistě namítne, že takové muffinky z těsta na lité koláče vlastně vůbec nejsou muffinkami, ale musím říci, že to mi nevadí. Pro mne je podstané, že jsou mé muffinky chutné, hezky vypadají, dobře se servírují a velice jednoduše se připravují a pečou. Navíc díky papírovým košíčkům speciální plechy nemusím často vůbec umývat. Zkusila jsem si koupit i silikonovou formu se šesti mističkami ve tvaru srdíček, ale moje zkušenosti s ní jsou spíše nepříjemné. I když jsem mističky před prvním pečením vymastila stoprocentním tukem, stejně se muffinky po upečení špatně vyndavaly. Navíc se pekly nerovnoměrně a někde vybublaly i když ze stejné dávky těsta se muffinky v kovové formě upekly dobře. Když už se rozhodnu, že budu v silikonové formě péct, vyložím srdíčka také papírovými košíčky. Nevadí, že jsou kulaté, po nalití těsta se krásně přizpůsobí formě.
MUFFINKY obecně velice doporučuji. Jsou dobré jako víkendová snídaně či odpolední zákusek a jsou naprosto famózní při různých oslavách, svatbách a společenských událostech, kde se schází více lidí. Pro tyto zvláštní příležitosti se dají také nejrůzněji ozdobit - čokoládovými i barevnými polevami, různým ovocem, čokoládovými, marcipánovými, cukrovými i jinými ozdobami a sladkým sypáním. Dětem určitě na každé oslavě uděláte muffinkami radost. Pro dětské oslavy se také hodí barevné pečicí papírové košíčky, které se již dají koupit například v papírnictvích. Doufám, že níže uvedené recepty a také fotografie ve fotogalerii Link vám budou inspirací.


Co se hodí na muffinky - moje zkušenosti
Chcete něco jednoduchého upéct, ale nemáte doma zrovna ty správné ingredience. Co teď? Muffinky se dají upéci z mnoha různých ingrediencí, s mnoha různými chutěmi a příchutěmi. Předně mouka: lze použít hladkou, polohrubou a někdy dokonce i hrubou. Lze ale také mouky zkombinovat, když se stane, že jednoho druhu máme málo. Někdy můžeme přidat trochu škrobu, ale ne moc! Můžeme přidat kakao nebo mleté oříšky či mandle. Tím můžeme nahradit část mouky a muffinky budou ještě chutnější. Z tekutin se hodí zakysaná smetana, různé kefíry či acidofilní mléka, bílý jogurt, mléko, ale i voda či sodovka. Do tekutiny obvykle přidáváme vejce pro dobré spojení těsta. V muffinkách však nemusí vejce být vždycky, jde to i bez něho. Cukr do těsta se hodí pískový, ať už krupice či krystal. Dobré je mít vanilkový cukr, ten se snad hodí do všech druhů muffinek. Ale určitě můžeme v případě nouze použít i práškový cukr. Do některých druhů muffinek přidáme med. Rozhodně nesmíme zapomenout na kypřidla. Prášek do pečiva a jedlou sodu bychom měli mít doma vždycky. Pokud se stane, že ani jedno není, upečeme muffinky z piškotového těsta. Ušleháme tuhý sníh z bílků a potom jej přidáme k dalším ingrediencím (recepty na piškotové těsto najdete v článku Link). Piškotové těsto musí být lehké a nadýchané. Nebo použijeme droždí a upečeme kynuté muffinky z litého kynutého těsta. Nikdy bychom neměli zapomenout na špetku soli do jakéhokoli těsta. Ovonět muffinky můžeme vanilkovým, rumovým, citronovým, pomerančovým, višňovým nebo třeba oříškovým aroma přidaným před pečením do těsta. A ochucovat můžeme nepřeberným množstvím oříšků a semínek, sušeného, kandovaného, mraženého či čerstvého ovoce, džemů, čokolády. Muffinky lze upéci například z těsta na makovec či litý perník. Dobré je dát na dno papírového košíčku vrstvu těsta, pak přidat trochu tužšího džemu nebo třeba vypeckovanou višni či oříšek v čokoládě a potom zase zalít těstem. Čokoládu a oříšky můžeme do těsta nastrouhat, nasekat nebo dávat i celé velké kousky. Výborná je nahrubo nastrouhaná tyčinka Margot nebo mléčná oříšková čokoláda. Skvělou kombinací může být třeba použití kousků bílé čokolády s malinami nebo hořké čokolády s kousky banánů a kokosem. Mražené ovoce necháme trošku rozmrznout dříve než je přidáme do těsta. Je dobré smíchat si v jedné nádobě suché ingredience a v druhé zase tekuté, pak teprve promíchat. Míchat ale opatrně, když umícháme příliš do hladka, mohly by být muffinky gumové. Po upečení vyjmeme muffinky z kovové formy a necháme je v papírových košíčcích vychladnout. Pokud je chceme polévat rumovou polevou nebo tzv. cukrovým ledem, poléváme ještě horké muffinky. Čokoládovou nebo bílkovou polevu necháme až po vychladnutí. Pro slavnostní příležitosti lze zdobit třeba i bonbony, kandovaným ovocem, kokosem, barevnými posypy atd. Muffinky ale také nemusíme ničím zdobit i tak budou jistě chutnat. Tak s chutí do toho!

Mé oblíbené muffinkové těsto I.
250 g hladké mouky, 2 lžíce prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 140 g sušených třešní nebo višní (také třeba sušených meruněk, brusinek, jahod, rozinek, ale může být i jiné, třeba mražené drobné ovoce; větší nakrájíme na kousky), cca 100 g čokolády (druh podle chuti, ale čokoláda také nemusí být vůbec)), 100 g krupicového cukru (hodí se přírodní hnědý), 2 vejce, 150 ml bílého jogurtu (kefíru), 100 g rozpuštěného másla nebo Hery, špetka soli.
V jedné míse smícháme mouku, prášek, sodu, cukr a kousky sušeného ovoce, případně i kousky čokolády. Ve druhé, větší míse smícháme vejce, jogurt a tuk a do této směsi vmícháme suchou směs. Mícháme jen krátce, aby se vše promíchalo, ale ne příliš, protože směs by měla být trochu hrudkovitá, aby nám pečením muffinky nezgumovatěly. Těsto vkládáme lžící do papírových košíčků, připravených již ve formě, a neplníme je úplně až navrch protože při pečení nabydou. Pečeme v troubě při teplotě cca 180 st. asi 20 minut až vyběhnou a zezlátnou. Na mřížce pak necháme muffinky vychladnout a podáváme v papírových košíčcích. Zcela vychladlé je můžeme i zmrazit. Zabalené do mikroténu je můžeme nechat v mrazáku až měsíc. Při rozmražení je necháme volně povolit při pokojové teplotě ještě v sáčku, poté je rozpečeme vybalené asi 5 minut v horké troubě.

Mé oblíbené muffinkové těsto II.
1 hrnek (0,25 l) hladké mouky, půl hrnku moučkového cukru, citrónová kůra, půl lžičky jedlé sody, špetka soli, 4 lžíce rozpuštěného másla (Hery), vanilková tresť, 1 velké vejce, 1 kelímek zakysané smetany (cca 1/3 hrnku), 1 hrnek drobného ovoce (nejlépe borůvek, ale i malin, rybízu, jahod atd.)
Příprava těsta je stejná jako u těsta I. A také dávejte pozor, abyste nepřemíchali. Pečeme asi 25 až 30 minut.

A teď už ty sebrané recepty
Muffiny s trojí čokoládou

250 g hladké mouky, 25 g kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, 85 g čokolády na vaření, 85 g bílé čokolády, 100 g mléčné čokolády (všechny nasekané), 2 prošlehaná vejce, 285 ml zakysané smetany, 85 g krupicového cukru, 85 g rozpuštěného másla.
Smíchat mouku, čokoládu, kakao, sodu a prášek do pečiva a v jiné misce prošlehat vejce se smetanou, cukrem a máslem. Pak směsi slít a lehce promíchat. Péct cca 20 minut na 180.
Zkušenost/tip pekařky:
Já teda dávám té čokolády mnohem míň. Většinou jen jeden druh - tak 150 g. Místo čokolády lze dát oříšky, rozinky atd.


Vánoční skořicové minimuffins s kořením
Přísady a příprava pro cca 20 ks mini muffins:
1 1/2 hrnku polohrubé mouky (hrnek = klasický, 250 ml),1/2 hrnku cukru,
2 čajové lžičky prášku do pečení, 1/2 čajové lžičky soli, 1/2 čajové lžičky drceného muškátového oříšku, 1/2 čajové lžičky nového koření, 1 vajíčko lehce našlehané, 1/2 hrnku smetany (nebo mléka), 1/3 hrnku rozehřátého másla.
Náplň: Nastrouhaná dvě větší jablka, promíchaná s cukrem a skořicí. Případně kapkou rumu.
Zdobení:2 polévkové lžíce cukru, 1/2 čajové lžičky mleté skořice, 1/4 hrnku rozehřátého másla.
Ve velké míse promícháme mouku, cukr, prášek do pečení, sůl, muškátový oříšek a nové koření. Dále přidáme lehce našlehané vajíčko, smetanu a rozehřáté máslo a celé dobře promícháme. Mícháme do té doby, než se ze všech promíchaných přísad stane jemná hmota. Formičky na muffiny vymažeme máslem a plníme je do 2/3 (těsto v troubě nakyne). Případně plníme do papírových mini formiček, které se nevymazávají. Po naplnění těstem do každé formičky přidáme necelou čajovou lžičku umíchané jablečné hmoty (lžičku s náplní ponoříme do těsta, podobně jako u přípravy mramorové bábovky).
Pečeme při max.teplotě asi tak 15-20 minut (průběžně můžeme testovat špejlí, zda nejsou upečené dříve).
Následuje zdobení. Upečené muffiny potřeme rozehřátým (horkým) máslem a posypeme cukrem ze skořicí a necháme vychladnout.
Zkušenost/tip pekařky:
Nemusí se plnit pouze do mini forem, samozřejmě lze použít tradiční velikost formiček, ale finální počet kusů pak bude menší.


Borůvkové muffiny
3 hrnky hladké mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, 3/4 hrnku cukru, 125g rozpuštěného másla, 2 mírně našlehané vejce, 1 hrnek mléka, 1 hrnek borůvek.
Příprava: Troubu předehřát na 210°C. Vsypat mouku, prášek do pečiva a cukr do mísy. Udělat díru ve středu a přidat máslo, mléko a vejce a mírně promíchat (těsto nesmí být hladké). Opatrně vmíchat borůvky.
Peče se 20 minut. Místo borůvek lze dát jiné drobné ovoce.

Kokosové muffinky s banánem
100g strouhaného kokosu, 1 banán, 1 lžíce citrónové šťávy, 250g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, na špičku nože jedlé sody, 100ml mléka, 2 vejce, 70g krupicového cukru, 75ml oleje, 150g zakysané smetany, čokoládová poleva.
Příprava: Na pánvi nasucho opražíme kokos a necháme ho vychladnout. Banán oloupeme a nakrájíme na malé kousky, pokapeme ho citrónovou šťávou. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. Přidáme mléko, vejce, cukr, olej a zakysanou smetanu. Vše dobře promícháme. Nakonec přidáme opražený kokos ( 1 lžíci odděláme na ozdobení) a nakrájený banán. Znovu důkladně propracujeme do hladkého těsta. Těsto dáme do vymazaných a moukou vysypaných formiček na muffinky a pečeme asi 30 minut 160°C. Po upečení necháme muffinky vychladnout a potom je poléváme čokoládovou polevou a zdobíme opraženým kokosem, který jsme si oddělili stranou.

Mandarinkové muffinky
125g změklého másla, 100g moučkového cukru, 150g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 ČL prášku do pečiva, špetka soli, 3 vejce, 1 mandarinkový kompot, 25g čokoládových vloček (nebo nasekaná čokoláda na vaření).
Příprava: Mandarinky necháme na sítu okapat. Máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a postupně přidáváme vejce. Mouku promícháme s práškem do pečiva, prosijeme na utřené máslo a zapracujeme vařečkou. Vmícháme čokoládové vločky nebo nasekanou čokoládu. Těsto dáme do vymazaných a moukou vysypaných formiček na muffinky ( asi do 3/4 výšky). Upečeme. Horkovzdušná 180°C 25-30 minut
Zkušenost/tip pekařky:
Na každou muffinku položíme nahoru 2-3 mandarinky, které můžeme ještě posypat dle chuti čokoládovými vločkami.


Brusinkové muffinky
110 g másla, 340 g polohrubé mouky, 1 čajová lžička jedlé sody, nastrouhaná pomerančová kůra ze dvou pomerančů (kůra musí být nevoskovaná), 225 g pískového cukru, 2 celá vejce, rozšlehaná, 290 ml bílého jogurtu, 225 g sušených brusinek.
Předehřát troubu na 200°C/plynová trouba 6.
Těsto je na cca 16 větších košíčků na muffiny. Košíčky plńte jen do poloviny, muffiny hodně nabudou.
V kastrolu rozpustit máslo a nechat stranou zchladnout. Prosít do mísy mouku, jedlou sodu. Přidáme pomerančovou kůru a cukr. Promícháme a do středu uděláme rukou dolík. Vlijeme rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo a jogurt. Mícháme dokud není těsto hladké. Nakonec přimícháme brusinky. Dáme do košíčků a pečeme cca 20 minut.
Zkušenost/tip pekařky:
Pokud je chcete jíst za tepla, jsou výborné polité rozpuštěnou čokoládou. A místo brusinek samozřejmě lze použít jakékoliv jiné bobulkové ovoce a to i čerstvé, jen z těch sušených brusinek je to nejlepší.


Ovocné muffiny
Ingredience:220 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 velká vejce, 50 g rozpuštěného másla + trochu tuku na vymazání formiček,170 ml nízkotučného mléka, 100 ml medu (světlý luční),140 g borůvek (můžou být mražené), 220 g rozinek (část můžete nahradit sušenými třešněmi nebo švestkami), 140 g sušených meruněk, nasekaných, 1 lžičku pomerančové kůry, 1 lžičku mleté skořice.
Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Vymastěte formičky, papírové košíčky není nutno před pečením upravovat. Mouku a prášek do pečiva prosijte do mísy. Zvlášť prošlehejte vejce s máslem, přilijte mléko a med. Vzniklou směs i zbylé suroviny přidejte k mouce a rychle promíchejte (nemusíte propracovávat úplně dohladka, sem tam nějaký větší kousek nevadí). Lžící naplňte formičky, vložte do trouby a pečte asi 20–25 minut, až těsto vyběhne a zezlátne. Před vyklápěním nechte muffiny trochu vychladnout ve formičkách.
Ve vzduchotěsné nádobě vydrží hotové v chladničce dva dny, v mrazáku dokonce měsíc – můžete si je tedy napéct do zásoby.
Zkušenost/tip pekařky:
Jeden muffin obsahuje cca: 1017kJ, 5g bílkovin, 41g cukrů, 8g tuku, 3g nasycených mastných kyselin, 2g vlákniny, 6g přidaného cukru, 0,59g soli


Kávové muffiny
125ml horké vody, 2 vrchovaté čajové lžičky instantní kávy, 125g másla, 150g cukru krupice, 1 balíček vanil.cukru, 20g kakaa, 2 vejce, 175g hladké mouky, 2 zarovnané lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce rumu (můžeme nahradit mlékem)
Poleva: 100 g moučkového cukru, 1/2 čajové lžičky instantní kávy, 2 lžíce horké vody, dle chuti ještě čokoládová poleva.
Příprava: Nejprve připravíme kávu a necháme ji vychladnout. Pomocí ručního šlehače vyšleháme máslo do pěny a postupně přidáváme cukr, vanilinový cukr a šleháme tak dlouho až se vytvoří kompaktní hmota. Postupně přidáváme vejce, přičemž každé zašleháváme asi půl minuty. Mouku s práškem do pečiva a kakaem smícháme, prosejeme a postupně při středních otáčkách zašleháváme do těsta. Nakonec smícháme rum a kávu. Těstem naplníme vymazanou formu na muffiny nebo 12 zdvojených papírových košíčku (viz foto), které poskládáme na plech. Dáme péci do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut (záleží na velikosti košíčku, nebo formy). Na polevu smícháme moučkový cukr s instantní kávou a vodou a ještě teplé muffiny polevou polijeme.


Kokosové muffiny

200 g polohrubé mouky, 100 g strouhaného kokosu, 3 zarovnané lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, 1 vejce, 250 g jogurtu, 1 vanilkový cukr, 80 ml slunečnicového oleje, 125 g dietního sladidla, 1 sklenice dietních kompotovaných višní (720 ml), 1 balíček bílé polevy, 100 g dietní meruňkové marmelády.
Troubu předehřejeme na 180°C. V míse promícháme mouku, 50 g strouhaného kokosu, prášek do pečiva a sodu. V druhé míse smícháme jogurt, vejce, vanilkový cukr, slunečnicový olej a dietní sladidlo. Moučnou směs přidáme do jogurtové a vše rychle promícháme.
Višně necháme okapat, šťávu zachytíme. Tu pak doplníme vodou do 250 ml a připravíme z ní polevu podle návodu na obalu polevy. Přidáme višně. Papírové košíčky na muffiny vložíme do plechu s 12 jamkami na muffiny. Těstem naplníme košíčky a navrstvíme na ně 2/3 třešňové směsi. Pečeme asi 25 minut a necháme vychladnout. Marmeládu ohřejeme a prolisujeme. Potřeme muffiny a posypeme zbylým kokosem. Navrch vložíme třešeň a polevu necháme dobře uschnout v chladu.

Muffiny s hruškou a jablkem
Potřeba 16 malých muffinových košíčků nebo 8 větších. Lze mrazit max 2 měsíce.
185 g polohrubé mouky, 1 čaj. lžička prášku do pečiva, 1 čaj. lžička jedlé sody, 80 g pískového cukru (lépe nerafinovaného), 1 celé a větší pokud možno bio vejce, 125 ml mléka nejlépe plnotučného, 3 lžíce másla rozpustit, 150 g hrušek a jablek nadrobno nakrájet.
Předehřát troubu na 200°C / plynová trouba 6. Do mísy přesijeme mouku, jedlou sodu a prášek na pečení. Uděláme důlek a do něho vlijeme všechny další ingredience a pomalu opatrně mícháme. Košíčky naplníme do poloviny a dáme péct cca na 12 minut.

Jahodové muffinky
12 středně velkých jahod, 150 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, strouhanou kůru z 1 pomeranče, špetku soli, 3 vejce
200 g polohrubé mouky, 50 g maizeny, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 6 lžic mléka, moučkový cukr na posypání, 12 papírových formiček
Postup přípravy: Jahody omyjeme, očistíme a necháme na sítu okapat. Tuk s cukrem, vanilkovým cukrem, pomerančovou kůrou a špetkou soli šleháme 5 minut do pěny. Postupně přidáme vejce. Mouku promícháme s maizenou a práškem do pečiva, prosijeme na vaječnou směs a krátce šleháme. Nakonec přidáme mléko a vymícháme hladké těsto. Formu na muffiny vyložíme papírovými formičkami, do nichž rovnoměrně rozdělíme připravené těsto. Doprostřed vtiskneme vždy po jedné jahodě. Muffiny potom pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě asi 25-30 minut. Necháme je vychladnout.
Zkušenost/tip pekařky:
Pokud máte muffiny raději křupavější, můžete maizenu nahradit nastrouhaným kokosem, který na pánvi mírně orestujete.

Slané muffinky
220 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, cca 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 80 g rozpuštěné Hery (másla), 2 vejce, 250 g zakysané smetany. K tomu dáme, co máme nebo na co je zrovna chuť (asi 300 g dohromady): nadrobno nakrájenou šunku, uzené maso, klobásu, nasekaný nebo strouhaný sýr - eidam, niva, balkán, mozzarela, drobně nasekaná čerstvá rajčata, papriku, česnek, pórek, krájené olivy, žampiony. A ještě koření - třeba gyros, grilovací, na pizzu, na americké brambory.
V jedné misce smícháme mouku s práškem, solí, cukrem a kořením a nasekanými nebo nastrouhanými ingrediencemi. Ve druhé míse smícháme Heru, vejce a zakysanou smetanu. K tomu přidáme suchou část směsi, krátce promícháme a těsto vkládáme do vymazaných formiček nebo papírových košíčků. Můžeme dát až po okraj, těsto vyběhne jen málo. Navrch můžeme dát plátek sýra, kousek šunky nebo třeba kolečko rajčete. Upečeme do růžova. Jsou výborné teplé i studené.




Vygenerované za: 0.14 sekund
4,414,257 návštěv