Netradiční a luxusní modelované dorty a recepty

Hiearchie článků

Kompletní jídla (např. maso s omáčkou a přílohou)

Bramborové noky v sýrové omáčce s masem
Na nočky potřebujeme:
ve slupce vařené brambory
hrubá mouka
hladká mouka
vejce
sůl
Můžeme však také klidně použít kupované bramborové gnochi, které se dnes prodávají v supermarketech. Nebo můžeme použít těsto v prášku na bramborové knedlíky.
Na omáčku s masem potřebujeme:
trochu oleje
100 g anglické slaniny nebo kořeněného boku
cca půl kila vepřového masa (kýta, plecko) nebo kuřecích či krůtích prsou
150 až 200 g hrubě nastrouhaného sýra Niva (nebo i jiného tvrdého sýra podle vaší chuti)
hladká mouka
půl litru smetany na vaření (nebo i smetany ke šlehání)
cca čtvrt litru mléka (může být i víc)
2 až 3 stroužky česneku
sůl
čerstvě mletý pepř

Libové maso nakrájíme na velmi malé kousky (asi jako kdybychom je chtěli nabírat kávovou lžičkou). Ve velkém kastrolu na oleji osmažíme drobně nasekanou slaninu. Maso přidáme na slaninu a mícháme a opékáme. Jak pustí šťávu, lehce přisolíme, malinko podlijeme vodou a necháme chvíli dusit. U drůbežího masa to možná ani nebude potřeba, u vepřového trvá tepelná úprava déle. Po vyvaření vody zaprášíme maso hustě moukou, dobře promícháme a přelijeme smetanou a mlékem. Stále vaříme, promícháme a přisypeme nahrubo nastrouhaný sýr. Mícháme, aby se nepřipalovalo, až do zhoustnutí. Těsně před koncem varu přidáme prolisovaný čerstvý česnek a necháme jen velice krátce přejít varem. Dosolíme a opepříme.

Vařené brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme oba druhy mouky, vejce a trochu soli. Vypracujeme těsto jako na bramborové knedlíky a vyvalujeme malé šištičky, které vhazujeme po částech do vroucí osolené vody, promícháme a uvaříme. Velké by měly být asi jako vlašský ořech a uvařené většinou jsou, když vyplavou na hladinu. Vybereme je cedníkem a uchováváme v míse v teple, třeba v mírně nahřáté troubě.

Do hlubokého talíře nasypeme bramborové nočky a přelijeme hustou omáčkou s masem.




Vygenerované za: 0.10 sekund
4,267,786 návštěv