Netradiční a luxusní modelované dorty a recepty

Hiearchie článků

Houby

Žampiony zapečené na bílém víně
větší koupené žampiony (cca 300 g)
kousek másla nebo trochu oleje (cca 50 g)
1 velká cibule
cca 150 g šunky nebo moravského uzeného masa, kladenské pečeně nebo libové anglické slaniny
cca 150 g strouhaného sýra Eidam nebo Niva (kdo má rád, může zkusit i Ementál)
sůl
pepř
čerstvý nebo sušený rozmarýn nebo tymián
suché bílé víno (cca 2 - 4 deci, to se těžko odhaduje, žampiony by v pekáči měly být ponořeny do poloviny)

Žampiony dobře očistíme, ale neloupeme, přišly by o chuť. Vykroutíme nebo vyřízneme nohy a nadrobno je nasekáme. Klobouky zatím ponecháme stranou. Cibuli i šunku nasekáme také nadrobno. V kastrůlku rozpustíme máslo, na něm osmažíme do sklovita cibuli, přidáme šunku a žampionové nožičky a krátce posmažíme, osolíme, opepříme, přidáme koření a necháme zchladnout. Do menšího pekače naskládáme klobouky žampionů jako mističky, každý vyplníme osmaženou směsí a navrchu hustě zasypeme sýrem. Podlijeme bílým vínem a dáme zapéci na cca 30 minut do středně horké trouby. Je to vynikající s pečivem, chlebem nebo i jen samotné. A ta šťávička z vína a žampionové směsi je nepopsatelná :-))) U nás doma se o tuhle lahůdku vždy skoro popereme...

Bedlové řízky
Žádný přelomový nápad, není to nic světoborného:
čerstvě nasbírané klobouky otevřených bedel
mléko
hladká mouka
vejce
strouhanka
sůl
pepř

Z bedlových klobouků opatrně nožem oškrábeme tmavší šupinky, a pak už klobouky krátce namočíme v mléce, rychle otřepeme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Pečeme jako řízky, jen kratší dobu.
Je to lahůdka, my je jíme úplně samotné nebo s chlebem.
Vygenerované za: 0.12 sekund
4,209,151 návštěv