Netradiční a luxusní modelované dorty a recepty

Hiearchie článků

Brambory

Brambory zapečené s bryndzou
1,5 kg ve slupce uvařených zchladlých brambor (mohou být i z předešlého dne)
1 hlava brokolice (cca půl kila)
1 balíček čerstvých žampionů (cca 300 g)
50 g anglické slaniny
kousek másla (cca 30 g)
0,5 l smetany na vaření (nebo i ke šlehání, nebo můžeme dát jednu smetanu ke šlehání a dolít do půl litru mlékem)
cca 0,5 kg pravé slovenské bryndzy
sůl a čerstvě meltý pepř
Můžeme (ale nemusíme) přidat: kousek pórku, svazek petrželky, pažitku, libeček.

Brokolici omyjeme a uvaříme do poloměkka v lehce osolené vodě, případně v páře. Žampiony očistíme a nakrájíme na silnější plátky, slaninu nakrájíme na drobno. Na másle nejprve osmažíme krátce slaninu, pak přidáme žampiony a případně i pórek nakrájený na kolečka. Smažíme a občas zamícháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 3 - 5 mm silné. Na dno pekáčku nalijeme malé množství smetany - jen aby se brambory nepřilepili přímo k nádobě. Zbytek smetany rozmícháme nebo rozšleháme ve vyšší nádobě s bryndzou na omáčku. Dobře poslouží ponorný mixér. Dno pekáčku vylité smetanou poklademe první vrstvou brambor, jen malinko osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Na tuto vrstvu naneseme žampionovou směs a opět lehce osolíme. Rozložíme druhou vrstvu brambor, osolíme, opepříme. Na brambory natrháme kousky brokolice a na ně rozložíme poslední vrstvu brambor. Můžeme posypat zelenými bylinkami. Nakonec celý povrch přelijeme bryndzovou smetanou a dáme do trouby zapékat na cca 35 minut. Dobrou chuť.


Brambory na šlehačce
Cca 1, 5 kg brambor
0,5 kg cibule
maso podle chuti - vepřové plátky, kuřecí nebo krůtí prsa, kuřecí stehýnka nebo i kuřecí čtvrtky
0,5 l smetany na vaření nebo 0,25 l smetany ke šlehání a 0,25 l mléka
sůl, případně mletý pepř
trošku oleje nebo másla
Brambory oloupeme a nakrájíma na plátky cca 0,3 - 0,5 cm silné, cibule drobně nasekáme, maso očistíme a případně nakrájíme na plátky a naklepeme. Do velké zapékací mísy nebo pekáče či kastrolu, který lze dát do trouby nalijeme olej nebo nádobu vymažeme máslem. Poté začneme skládat vrstvu bramborových plátků po celém dně. Zasypeme částí cibule, celou vrstvu lehce osolíme a pokračujeme další vrstvou brambor. Opět zasypeme cibulí a osolíme. Pokud budeme dávat masové plátky, učiníme tak přibližně uprostřed vrstev brambor. Rozložíme masové plátky na cibulí posypanou vrstvu brambor a osolíme. Dále pokračujeme vrstvou brambor atd. Končíme nahoře vrstvou brambor, které osolíme. Poté celé přelijeme smetanou na vaření nebo směsí smetany s mlékem. Pokud dáváme kuřecí stehna nebo čtvrtky - tedy maso s kostmi, klademe maso až nahoru na poslední vrstvu brambor. Osolíme a poté celé přelijeme šlehačkou. Přiklopíme a dáme na hodinu péci do horké trouby (cca 200 stupňů) Při pečení se může stát, že tekutina vybublá až do trouby. Pro ten případ dávám na nižší příčku plech naplněný vodou. Když do ní kape smetanová směs, nic se nepřipálí. Je však třeba dovu občas dolít, protože se rychle odpařuje. Dolévám vařicí vodu, abych troubu zbytečně neochlazovala. Po cca hodině (spíše po delší době) pekáč odklopím a ještě asi půl hodiny dopékám odklopené, aby vznikla kůrka. Tohle jídlo už dělávám ve dvojnásobné dávce a někdy jen z brambor bez masa - máme to moc rádi! Pokud máme maso navrchu, rozdělíme porce na talíře zvlášť a brambory pak podáváme jako přílohu. Pokud je maso ve směsi, dávám na talíře jako bramborový nákyp prostě celou hromadu. Výborný je k tomu čerstvý zeleninový salát.

Mlynářské brambory
Cca 1 kg menších brambor
3 velké cibule
cca 150 g anglické slaniny, uzeného masa nebo i dobré klobásy
trochu oleje
sůl, pepř, případně čerstvá zelená petrželka
Brambory omyju a uvařím ve slupce doměkka. V kastrolu (nesmí být teflonový!) na oleji osmažím drobně nakrájenou anglickou slaninu a na ní pak do sklovita posmažím jemně nasekané cibule. Dále nesmažím, ale nechám na teplé plotně. Horký brambor napíchnu na vidličku, nožem oloupu slupku a celý brambor hodím do cibulové směsi. Když jsou v kastrolu všechny, šťouchadlem na brambory(nebo vidličkou) je rozmačkám tak, aby nebyly na kaši, ale s cibulovou směsí vytvořily hrudkovitou směs. Osolím, opepřím a případně vmíchám nasekanou petrželku. Takto upravené brambory se dají podávat jako příloha třeba k přírodním plátkům masa, ale my je máme rádi jako samostatné jídlo se sterilovanou červenou řepou a kyselými okurkami. Dobrá jsou i rajčata nebo salát, který máte rádi. Kdo má rád masitější jídlo, tak může dát do této směsi slaniny více - podle chuti.
Vygenerované za: 0.10 sekund
4,267,844 návštěv