Netradiční a luxusní modelované dorty a recepty

Hiearchie článků

Saláty

SALÁT ZE SYROVÉHO ČERVENÉHO ZELÍ
půl hlávky červeného zelí
1 malá cibule
2 mrkve
1 kořen petržele
2 lžičky kmínu
ocet
sůl
trochu oleje (nemusí být)
kompotové sklenice s víčky
Zelí očistíme a buď nastrouháme na hrubém struhadle nebo velice jemně nakrájíme. Do mísy k zelí natrouháme jemně mrkev i petržel a velice drobně nasekáme cibuli. Přidáme kmín sůl, ocet a případně i trochu oleje, dobře promícháme a natlačme do sklenic. Zavřeme a dáme do lednice. Necháme rozležet aspoň tři dny, ale můžeme i týden. Salát je výborný k masu, ale třeba i k zapečeným bramborám a chutná i rozleželý velice čerstvě.

SALÁT SE ZELENÝM FENYKLEM
1 až 2 kusy rostliny fenykl (může být i s natí)
1 ledový hlávkový salát
1 malá cibule
1 mandarinkový kompot
balzamikový ocet (může být i normální)
olivový olej
sůl
pepř
Ledový salát nasekáme na větší kusy, fenykl nakrájíme na proužky a nať nasekáme nadrobno. Cibuli nakrájíme jemně. Vše dáme do větší mísy, přisypeme celý mandarinkový kompot i s nálevem a dochutíme troškou balazamikvého octa, solí a čerstvě mletým pepřem. Přidáme trochu olivového oleje a dáme vychladit. Salát je chuťově zvláštní a jemně nasládlý.

SALÁT S NIVOU A MANDLEMI
salátové okurky
rajčata
papriky
hlávkový salát (raději ledový)
případně i čínské zelí
nastrouhaná Niva
spařené oloupané mandle (mohou být i pražené)
ocet - raději dávám balzamikový
dobrý olej, třeba i olivový
Zeleninu očistíme, nakrájíme, promícháme s octem a olejem, osolíme jen mírně. Přidáme celé bílé mandle, promícháme a navrch bohatě zasypeme Nivou.

SALÁT PRO LETNÍ VEDRA
Základ:
okurky
rajčata
papriky
cibule nebo pórek
Dále přidat co máme:
čínské zelí
hlavkový salát
kedlubna
ředkvičky
bílá ředkev
A k tomu přidáme:
šunku nebo šunkový salám - krájené na plátky, nakrájíme na malé čtverečky
tvrdý sýr (cihla nebo madeland či ementál)- na drobné kostičky
ocet
olej
sůl a pepř
Zeleninu nakrájíme na kousky a smícháme se vším ostatním. Ochutíme octem, olejem, solí a pepřem. Dáme dobře vychladit a podáváme s celozrnným pečivem

SALÁT „RAJČATA VE SNĚHU“
rajčata
plátkový sýr
cibuli nebo ještě lépe naťovou cibulku
majolku
pepř
Rajčata nakrájíme na menší kousky, plátkový sýr na malé čtverečky, cibuli nadrobno, v míse smícháme opepříme, můžeme i malinko přisolit a promícháme s majolkou. Necháme asi půl hodiny odležet. Je výborný s celozrnným pečivem.

STUDENÝ ČOČKOVÝ SALÁT
vařenou velkozrnnou čočku
sterilované stříbrné cibulky
kyselé okurky
šunkový salám
zelená petrželka
lák z okurek
sůl
pepř
dobrý olej
Studenou čočku promícháme a drobně nakrájemými cibulkami, okurkami, petrželkou a salámem. Ochutíme solí, lákem, olejem a kořením. Dáme dobře odležet do chladničky a podáváme například s bílým pečivem.
Vygenerované za: 0.10 sekund
4,317,509 návštěv