Netradiční a luxusní modelované dorty a recepty

Hiearchie článků

Luštěniny

Fazolové lusky se zakysanou smetanou
cca 1/2 kg zelených fazolových lusků, nejlépe čerstvých
150 g anglické slaniny
dvě lžíce oleje
trocha vroucí vody
sůl
1 kelímek zakysané smetany
Slaninu nakrájíme drobně a na oleji osmažíme, pak přidáme omyté a okapané celé lusky a restujeme. Mícháme asi 5 minut, pak podlijeme trochou vroucí vody a cca 10 až 15 minut dusíme pod pokličkou, v případě potřeby dolijeme ještě vodu. Lusky by měly být vařené, ale ještě musejí zůsta lehce křupavé. Nakonec zalijeme zakysanou smetanou a případně trochu dosolíme. Podáváme s pečivem.

Chalupářský fazolový hrnec
1 velká cibule
5 zelených paprik (nejlepší jsou slovenské)
trocha oleje
400 - 500 g kabanosu, párků nebo klobásy
3 lžíce kečupu
2 plechovky fazolí v tomatě
sůl, čerstvě mletý pepř
případně zelené bylinky - velmi dobrá je bazalka
Na oleji osmažíme na kolečka nakrájenou uzeninu, přidáme drobně nakrájenou cibuli a na proužky nakrájené papriky. Smažíme až papriky změknou. Vmícháme fazole z konzerv i s nálevem, přidáme trochu kečupu, přisolíme, opepříme a případně vmícháme nasekané bylinky. Podáváme s pečivem nebo chlebem, případně i s vařenou rýží nebo těstovinami.
Toto jídlo je díky konzervám velice rychle hotové. Můžeme také připravit variantu s mletým masem místo uzeniny!

Čočka na bulharský způsob
500 g čočky přebrané a propláchnuté
2 velké cibule
trochu oleje (cca 2 - 3 lžíce)
3 stroužky česneku
2 lžičky sladké mleté papriky
čerstvý nebo sušený libeček nebo zelená petrželka
sůl
Pokud jsme zvyklí čočku namáčet předem, necháme ji nabobtnat. Já osobně čočku nemáčím, vařím ji rovnou. Čočku vaříme v NEslané vodě se třemi oloupanými stroužky česneku do měkka. Mezitím si v kastrolku na oleji zpěníme drobně nasekané cibule a necháme zesklovatět. Nakonec hodně osolíme a vmíhcháme červenou papriku. Už dále nesmažíme, protože paprika se snadno připálí a zhořkne. Z uvařené čočky slijeme případnou přebytečnou vodu a ponecháme jen malinko, aby nebyla úplně sypká. Vmícháme cibulovou směs, přidáme zelené bylinky, dobře promícháme a krátce společně povaříme.
Můžeme také nechat více vody a jinak postupovat stejně. Vznikne dobrá polévka.
Takto připravenou čočku podáváme s pečivem, kyselou okurkou a případně opečenou uzeninou.

Fazole s mletým masem na způsob Chilli
Cca 750 g míchaného mletého masa
trošku oleje
2 cibule
2 plechovky fazolí v rajčatové máčce (může být i v chilli omáčce)
cca 2 dcl kečupu
směs koření - nejlépe chilli, ale může být třeba směs na gyros - asi 1 polévkovou lžíci
mletá paprika sladká i pálivá - celkem 1 lžíci
sůl
malý kousek hořké čokolády (může být i čokoláda na vaření)
Cibuli nasekáme a necháme zesklovatět na malém množství oleje (tuk do pokrmu získáme z mletého masa). Poté přidáme mleté maso a mícháme, aby se "rozdrobilo". Když zcela zbělá, přidáme koření, osolíme, vmícháme kečup a fazole i s nálevem. Přilijeme vodu a necháme dusit cca 30 minut. Když se voda vydusí, vmícháme dva čtverečky hořké čokolády. Jídlo dostane výbornou a zajímavou chuť. Ale nesmíme to s čokoládou přehnat!!! Hotové jídlo podáváme s těstovinami nebo pečivem, chlebovými plackami (viz článek chleba a pečivo)

Fazolový guláš
Může to být úplně bezmasé jídlo a s pečivem je to plnohodnotný oběd či večeře. S masem je to možná ještě chutnější.
Pro 4 osoby:
0,5 kg malých bílých nebo barevných suchých fazolí
4 větší cibule
trochu oleje
2 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce gulášového koření nebo podobné směsi (zkusila jsem i směs na gyros a je to také dobré)
trošku mleté pálivé papriky
cca 1 dcl jemného kečupu
sůl, pepř
hladká mouka na zahuštění
případně 200 g vařeného uzeného masa (může být i hovězí)
Fazole nejprve den předem přebereme, propereme a namočíme ve větším množství vody. Druhý den uvaříme do měkka. Vodu nevyměňujeme a fazole nesolíme. Ve větším kastrolu si na oleji osmažíme nadrobno nasekané cibule do sklovita. Pokud máme maso, nakrájíme je na malé cca 1 cm kostičky a osmažíme krátce s cibulí. Zaprášíme moukou a přisypeme koření, promícháme a zalijeme vroucí vodou. V řídké omáčce rozmícháme kečup a přidáme uvařené zcezené fazole. Vaříme dále asi 20 minut do požadované hustoty omáčky. Za tuto dobu vaření cibule změkne a chutě se propojí.
Podáváme s chlebem, pečivem nebo čerstvými chlebovými plackami, viz článek Link
Vygenerované za: 0.11 sekund
4,267,910 návštěv